Отзиви

За срещите в емпатичен кръг

* * *

Срещите ни по емпатия ми дадоха възможност да споделя неща, които в бързината на ежедневието оставям „за после“. Това са от „онези моменти“, когато се научаваш да погледнеш в истинското ти аз и да се опиташ да го разбереш. Изречени нещата пред други хора, ти дават нова светлина на възприятието и смелост да се заявиш. Научаваш се да се радваш на богатството споделяне. Чуваш за нуждите и притесненията на хората срещу теб и ги разбираш по-пълноценно.

Боряна И.

* * *

За мен това беше ново състояние. Първо ми беше странно. Чудех се как да подбера думите (все пак уважението към останалите участници е важно), до къде да се отпусна. Е, докато почнеш е по-трудно, после става като при фокусниците (с кърпичките от ръкава) започваш и не ти се спира. Защото понякога си таил нещо от много време и сега като тръгне, че не можеш го спря. Поне така е при мен. Олеква ти, така е при споделянето. Надяваш се, че ще бъдеш разбран, ще видят и твоята гледна точка. Понякога ми беше трудно да подбера точните думи, да опиша точните чувства, но с твоята подкрепа (насоченост) се формулираха по-точно нещата, чувствата, състоянията, които исках да опиша. А и така виждаш, че някой е бил по-близо до теб като разбиране. А и може би сам не си си давал сметка, какво си чувствал или чувстваш. Излизаш по-разбран, по-освободен. Това да се разкриеш пред някого и той да е до теб (в случая съпругата ми), а и не само той, е доста смущаващо или отрезвяващо. И най-вече това, че има и други хора и този някой, ако си е позволявал преди да му влезе през едното ухо и да излезе през другото, тук сега е по-различно, някак си е „освободен“ да те чуе. Бих казал с една дума „интересно“ е. Препоръчвам да се опита. Лично аз бих желал да повторя и последвам.

Юлиян И.

* * *

Мога да кажа, въпреки че съм била само на една среща, че ми се стори интересно и ми позволи да видя и себе си, и останалите участници в нова светлина. Откровеността те прави уязвим в общуването с останалите в групата, но това всъщност сближава и ти дава ново разбиране за собствените ти чувства, механизмите, които те карат да реагираш по един или друг начин и какво се крие зад тях. Обогатяващо е да видиш и останалите участници като хора със същите или сходни страхове, тревоги и емоции като твоите собствени. Сближаващо и освобождаващо. Със сигурност го препоръчвам за всеки, който иска да инвестира време в по-дълбокото разбиране на себе си и отношенията с околните.

Надя Д.

* * *

За онлайн курса "Отвътре навън"

* * *

Когато се включих в първия курс на Мими, не знаех какво да очаквам и къде искам да стигна. Само знаех, че там, където се намирам, не ми харесва и имам нужда от нишка, която да ме води.
Срещите ми носеха лекота, подкрепа, окриляваха ме като зареждаща разходка сред природата и ми даваха надежда. И аз знаех, че с малки стъпки вървя по пътя, който съм търсила.
Подходих към втория курс с доза съмнение дали отново ще успея да намеря нужната подкрепа, за да продължа своя път, дали пък няма да мина по вече изминатото. Това съмнение обаче бледнееше пред вътрешната ми убеденост, че в курса всеки взима това, от което има нужда в конкретния момент. И се оказах права. Даже бих казала, че разговорите и размислите бяха още по-пълноценни и осъзнати. А темите за контрола и приемането осветлиха неподозирани кътчета от душата ми.
Но най-големият дар, който ми даде курсът, беше възможността за ретроспекция, сравнението от къде съм тръгнала и колко много път съм извървяла с първия курс, без да го осъзнавам тогава. 
Като усещането, което ти носи гледката на изминатия път, когато стигнеш на върха. 
Знам, че това е само началото, но съм безкрайно благодарна за подкрепата да намеря моя път! 🌺

Ирина Г.

* * *

“Отвътре навън” беше много ценно преживяване през изминалите месеци. 
Може би най-ценното от всичко, което ни беше предоставено като ресурс по време на  курса на обучение, беше самата Мария.  Държеше пространството за нас и за себе си с толкова автентичност и с такава топлота и разбиране, че за мен това беше може би най-лечебното нещо. Да бъдеш в присъствието на безусловно желание за разбиране и изслушване на Мария е много вдъхновяващо. А историите, които споделяха всички участници и последвалите рефлексии ми помагаха много, минавайки през различните теми на самопознанието и емпатията. 
 
Пожелавам на всички бъдещи участници да почувстват същото вдъхновение и любов към процеса! ❤️

Христина Х.

* * *

Срещите в курса си бяха едно уникално преживяване, в което научаваш много за себе си и много за другите. В разговорите ни ние се чувахме един друг, откривахме се един пред друг и споделяхме неща, които ни отваряха.
В този процес разбрах в по-голяма дълбочина какво е емпатията и как тя ти помага да се свържеш с другите хора, да ги разбереш и да видиш какви са техните нужди, страхове и радости. Разбрах колко са важни потребностите ти и до какво води, ако не се грижиш за тях.
Това е място за чувстване, за научаване да усещаш другия човек, за споделяне, разбиране и най-вече свързване.
Това са умения, които практически се прилагат в ежедневието и могат да донесат голям смисъл. Умения, които винаги са били ценни, но и които от тук нататък ще бъдат все по-нужни и по-нужни в света, в който живеем.

Михаил М.

* * *

Моите впечатления от курса, на който успявах да участвам, повече са, че успяваш да създадеш пространство, в което да можем да се отворим за автентично споделяне. Получих много ценна информация през текстовете, които ни изпращаше всяка седмица, много ценни идеи и практики. Хареса ми, че имаше и примери от твоя живот, които онагледяват теоретичната част. С удоволствие бих участвала в твои следващи проекти! Благодаря ти, Мария!

Владислава К.

* * *

Първо бих искала да споделя, че се включих в програмата, водена от желанието си да работя върху себе си и уменията си да се свързвам с другите емпатично и пълноценно. Със сигурност мога да потвърдя, че срещите, в които участвах, ми дадоха възможност да работя върху това да слушам и да давам адекватна обратна връзка, за да бъде слушането пълноценно и истински всеотдайно. За мен лично търпеливото и отдадено слушане има смисъл тогава, когато в точния момент се задават онези въпроси, които водят до по-дълбоко осъзнаване. Лично за себе си мога да кажа, че бях такъв слушател доколкото имам ресурси и умения за това. Същевременно бях изслушвана и подкрепяна в трудни за мен моменти като загуба на човек от семейството и дължа огромно благодарност на всички участници за това, че бяха търпеливи, подкрепящи и зачитащи моята болка и скръб.
Истински се радвам, че попаднах в тази среда и имах възможността да се запозная с толкова мили, всеотдайни  и изпълнени с топли чувства хора, които са готови да споделят времето си с другите и да общуват подкрепящо и позитивно.
 
Бих искала да благодаря искрено и на теб Мария, затова, че си изключително взискателна към себе си и много търпелива към другите. Именно тази взискателност и критичност спомогнаха за това да слушаме систематизиран, добре структуриран и стойностен теоретичен курс, който ни въведе в основите на емпатичното общуване. 
Моите потребности да бъда чута, подкрепена и да ми бъде дадена различна гледна точка към дадена тема бяха задоволени. Благодаря ти!

Севим Т.

* * *

Благодаря ти, Мария, за пространството, което твоят курс създава. Темите, които засягаш ме вълнуват и разглеждането им, както и дискусиите и споделянията в групата към тях способстват за подобряването на психичното здраве на всеки един от нас, по мое мнение. В моя идеален свят, такъв тип групи и курсове, трябва да има регулярно във всеки жилищен квартал/общност, за нейна подкрепа, най-добре и на живо! Но оценявам, че онлайн групите пък дават възможност да се срещаме с хора, стоящи физически на по-отдалечени места, събрани от своите интереси, особено и във времената на Ковид и локдауни. Благодаря ти още веднъж за възможността да участвам и за случването на курса, както и на всички участници в него.

Любомир С.

* * *

Това, което се промени в живота ми от участието в курса, е, че се самонаблюдавам повече, изслушвам, контролирам се, съчувствам, опитвам се да бъда на мястото на другия, по-търпелива, разбираща, по-смела съм… Така виждам положително във всяка ситуация, виждам живота в съвсем друга, положителна страна и най-вече опит, опит и пак опит. Преди живеех със страх, тревога… какво ли ще се случи утре, но това беше преди 🙏💓 
 
Мили хора, не спирайте да опитвате, експериментирайте въпреки страховете си! Това е огромен опит и невероятно море от чувства и емоции! Единствено съжалявам, че поради много сериозни семейни причини трябваше да прекъсна участието си. Щастлива съм, че можах да се докосна до организаторката и до тази група, всички сте невероятни! Какъв късмет имаме, Миме, че те познаваме! 🤗💓

Антоанета Ж.

* * *

Класовете по Емпатия с Мими ме накараха да се замисля над проблеми и теми, които все успявах да игнорирам в ежедневието си. Научих се да разбирам себе си по-добре и също така да не съдя останалите около мен, а да ги приемам такива каквито са. Тези класове ми дадоха така нужните време и възможност да преоткрия собствените си нужди и да поставя граници на своите възможности, така че да живея в мир със себе си и с хората които обичам. Силно препоръчвам на всички, които все още се колебаят и не са пробвали, да опитат. За мен това беше един много важен път на себеосъзнаване и приемане.

Гергана Щ.

* * *

Емпатичните срещи с Мими и с другите участници в тях ме накараха да надникна дълбоко в себе си и да бъда по-осъзната. Научих се да разбирам по-добре емоциите си и да зачитам нуждите си, да поставям и устоявам границите си, да разбирам другите по-добре и да постигам мир със себе си и с околните. Горещо препоръчвам да участвате в емпатична среща! Миме, благодаря ти! 🤗😘

Ана П.

* * *

Курсът по емпатия с Мария е подарък, който всеки човек би трябвало да си направи. Чрез него не само разбираме какво реално е емпатията, но и как да я прилагаме в ежедневието си и в общуването си с други хора. Мисля, че темите, които третира са общи за всички нас и е интересно как хора, които не се познават, имат толкова общи неща. Горещо препоръчвам курса на всички, които искат да надникнат дълбоко в себе си и да намерят отговори на въпроси, които са си задавали дълго време. Ще се учудите от резултатите!

Богдана К.

* * *

Съдбата ми направи подарък и ме срещна с Мими. В момент, когато имах нужда да разбера себе си и намеря своите сили. И курсът постави началото на едно пътешествие. Внесе светлина, когато се чувствах изгубена в тъмна гора. И още не съм се намерила, но вървя все по-уверено по все по-широк и осветен път.
Много интересно е как всеки влиза в срещите и разговорите със своите проблеми и взима за себе си това, от което има нужда в този момент. Затова курсът е ценен за всеки, независимо дали иска да постигне вътрешен мир, да добие увереност или да подобри общуването с околните.
Мими, благодаря ти от сърце!

Ирина Г.

* * *

Емпатия?… Емпатия! С удивителен знак звучи по-добре, защото без нея сме загубени. В това клише „забързаното ежедневие“ сме забравили, че сме стадни животни, а не самостоятелни индивиди. Слоновете помнят, но хората далеч не сме слонове. Ние убиваме с поглед, колим с думи и бесим с безочливост! Хора като Мария ни напомнят, че можем да сме повече като слоновете. Да тъжим за ближния, да пазим племето, да се обичаме… Да се поучим от стадните животни, за да станем хора. Благодаря на Мария, че ме научи да слушам и другите, дори когато ми е трудно! Благодаря и на другите, че бяха там за мен!
Молбата на Мария да оставя отзив за курса, в крайна сметка ме вдъхнови да напиша кратко стихотворение.
 
Обичам, когато сме стадо,
но не от овчите
и съм благодарна,
че има как.
И макар, че понякога трудно е…
Предпочитам да съм слон,
а не единак!
 
Благодаря, Мария!

Захарина Т.

* * *

Благодарен съм за възможността да усвоя емпатията при Мария, защото това предопредели бъдещото ми общуване с всеки. Мога смело да кажа, че тези умения подобриха личния ми живот и обърнаха фокуса ми към света. Беседите ни ми помогнаха да открия друга гледна точка и да прегърна заобикалящата ме среда, изпълнен с душевен мир, спокойствие и вяра в живота. Запознах се с прекрасни хора в курса. Всяка среща с Мария и участниците имаше терапевтичен ефект, с взаимно разбиране и подкрепа. Благодаря за преживяването! Подкрепям всеки един, който желае да стане част от този курс!

Георги Д.

* * *

Курсът по емпатия беше страхотен. Накара ме да разбера много неща и да се вгледам в себе си и хората около мен и това ми помогна за много неща, които преди съм игнорирала. Миме, ти си страхотна! 🥰🥰

Ивелина Ж.

* * *

За занятията с деца

* * *

Срещите по емпатия правят детето ми много щастливо. Чувства се разбрана и когато нямаме тези срещи, ѝ липсват. Намирам промяна в нея, че става по-търпелива.

Боряна И., родител

* * *

Заниманията по емпатия бяха любими на дъщеря ми, не само заради игрите и забавленията, а защото това ѝ даде възможност да мисли за своите чувства и усещания, и тези на другите, по различен начин. Ходеше с удоволствие и чака с нетърпение възможност отново да се включи в подобни занимания. Мислех си, че ѝ харесва, защото там прекарва време с приятелите си, но осъзнах колко важно и полезно е било за нея в няколко критични ситуации, в които вместо да реагира първосигнално, тя се опита да разреши конфликта като даде възможност на себе си и на отсрещната страна да изговорят нуждите и чувствата си, което наистина имаше чудесен ефект. Това я направи по-разбираща, по-търпелива и в дългосрочен план мисля, че ѝ помогна в общуването и изграждането на взаимоотношения. 

Надя Д., родител

* * *