Отзиви – Отвътре навън 2

Отзиви от участници във второто издание на курса
„Отвътре навън“ 2021-2022
Когато се включих в първия курс на Мими, не знаех какво да очаквам и къде искам да стигна. Само знаех, че там, където се намирам, не ми харесва и имам нужда от нишка, която да ме води.
Срещите ми носеха лекота, подкрепа, окриляваха ме като зареждаща разходка сред природата и ми даваха надежда. И аз знаех, че с малки стъпки вървя по пътя, който съм търсила.
Подходих към втория курс с доза съмнение дали отново ще успея да намеря нужната подкрепа, за да продължа своя път, дали пък няма да мина по вече изминатото. Това съмнение обаче бледнееше пред вътрешната ми убеденост, че в курса всеки взима това, от което има нужда в конкретния момент. И се оказах права. Даже бих казала, че разговорите и размислите бяха още по-пълноценни и осъзнати. А темите за контрола и приемането осветлиха неподозирани кътчета от душата ми.
Но най-големият дар, който ми даде курсът, беше възможността за ретроспекция, сравнението от къде съм тръгнала и колко много път съм извървяла с първия курс, без да го осъзнавам тогава. 
Като усещането, което ти носи гледката на изминатия път, когато стигнеш на върха. 
Знам, че това е само началото, но съм безкрайно благодарна за подкрепата да намеря моя път! 🌺

Ирина Г.

* * *

“Отвътре навън” беше много ценно преживяване през изминалите месеци. 
Може би най-ценното от всичко, което ни беше предоставено като ресурс по време на  курса на обучение, беше самата Мария.  Държеше пространството за нас и за себе си с толкова автентичност и с такава топлота и разбиране, че за мен това беше може би най-лечебното нещо. Да бъдеш в присъствието на безусловно желание за разбиране и изслушване на Мария е много вдъхновяващо. А историите, които споделяха всички участници и последвалите рефлексии ми помагаха много, минавайки през различните теми на самопознанието и емпатията. 
 
Пожелавам на всички бъдещи участници да почувстват същото вдъхновение и любов към процеса! ❤️

Христина Х.

* * *

Срещите в курса си бяха едно уникално преживяване, в което научаваш много за себе си и много за другите. В разговорите ни ние се чувахме един друг, откривахме се един пред друг и споделяхме неща, които ни отваряха.
В този процес разбрах в по-голяма дълбочина какво е емпатията и как тя ти помага да се свържеш с другите хора, да ги разбереш и да видиш какви са техните нужди, страхове и радости. Разбрах колко са важни потребностите ти и до какво води, ако не се грижиш за тях.
Това е място за чувстване, за научаване да усещаш другия човек, за споделяне, разбиране и най-вече свързване.
Това са умения, които практически се прилагат в ежедневието и могат да донесат голям смисъл. Умения, които винаги са били ценни, но и които от тук нататък ще бъдат все по-нужни и по-нужни в света, в който живеем.

Михаил М.

* * *

Моите впечатления от курса, на който успявах да участвам, повече са, че успяваш да създадеш пространство, в което да можем да се отворим за автентично споделяне. Получих много ценна информация през текстовете, които ни изпращаше всяка седмица, много ценни идеи и практики. Хареса ми, че имаше и примери от твоя живот, които онагледяват теоретичната част. С удоволствие бих участвала в твои следващи проекти! Благодаря ти, Мария!

Владислава К.

* * *

Първо бих искала да споделя, че се включих в програмата, водена от желанието си да работя върху себе си и уменията си да се свързвам с другите емпатично и пълноценно. Със сигурност мога да потвърдя, че срещите, в които участвах, ми дадоха възможност да работя върху това да слушам и да давам адекватна обратна връзка, за да бъде слушането пълноценно и истински всеотдайно. За мен лично търпеливото и отдадено слушане има смисъл тогава, когато в точния момент се задават онези въпроси, които водят до по-дълбоко осъзнаване. Лично за себе си мога да кажа, че бях такъв слушател доколкото имам ресурси и умения за това. Същевременно бях изслушвана и подкрепяна в трудни за мен моменти като загуба на човек от семейството и дължа огромно благодарност на всички участници за това, че бяха търпеливи, подкрепящи и зачитащи моята болка и скръб.
Истински се радвам, че попаднах в тази среда и имах възможността да се запозная с толкова мили, всеотдайни  и изпълнени с топли чувства хора, които са готови да споделят времето си с другите и да общуват подкрепящо и позитивно.
 
Бих искала да благодаря искрено и на теб Мария, затова, че си изключително взискателна към себе си и много търпелива към другите. Именно тази взискателност и критичност спомогнаха за това да слушаме систематизиран, добре структуриран и стойностен теоретичен курс, който ни въведе в основите на емпатичното общуване. 
Моите потребности да бъда чута, подкрепена и да ми бъде дадена различна гледна точка към дадена тема бяха задоволени. Благодаря ти!

Севим Т.

* * *

Благодаря ти, Мария, за пространството, което твоят курс създава. Темите, които засягаш ме вълнуват и разглеждането им, както и дискусиите и споделянията в групата към тях способстват за подобряването на психичното здраве на всеки един от нас, по мое мнение. В моя идеален свят, такъв тип групи и курсове, трябва да има регулярно във всеки жилищен квартал/общност, за нейна подкрепа, най-добре и на живо! Но оценявам, че онлайн групите пък дават възможност да се срещаме с хора, стоящи физически на по-отдалечени места, събрани от своите интереси, особено и във времената на Ковид и локдауни. Благодаря ти още веднъж за възможността да участвам и за случването на курса, както и на всички участници в него.

Любомир С.

* * *

Курсът по емпатия беше страхотен. Накара ме да разбера много неща и да се вгледам в себе си и хората около мен и това ми помогна за много неща, които преди съм игнорирала. Миме, ти си страхотна! 

Ивелина Ж.