Отзиви – Отвътре навън 1

Отзиви от участници в първото издание на курса
„Отвътре навън“ 2020-2021
Това, което се промени в живота ми от участието в курса, е, че се самонаблюдавам повече, изслушвам, контролирам се, съчувствам, опитвам се да бъда на мястото на другия, по-търпелива, разбираща, по-смела съм… Така виждам положително във всяка ситуация, виждам живота в съвсем друга, положителна страна и най-вече опит, опит и пак опит. Преди живеех със страх, тревога… какво ли ще се случи утре, но това беше преди.
 
Мили хора, не спирайте да опитвате, експериментирайте въпреки страховете си! Това е огромен опит и невероятно море от чувства и емоции! Единствено съжалявам, че поради много сериозни семейни причини трябваше да прекъсна участието си. Щастлива съм, че можах да се докосна до организаторката и до тази група, всички сте невероятни! Какъв късмет имаме, Миме, че те познаваме!

Антоанета Ж.

* * *

Класовете по Емпатия с Мими ме накараха да се замисля над проблеми и теми, които все успявах да игнорирам в ежедневието си. Научих се да разбирам себе си по-добре и също така да не съдя останалите около мен, а да ги приемам такива каквито са. Тези класове ми дадоха така нужните време и възможност да преоткрия собствените си нужди и да поставя граници на своите възможности, така че да живея в мир със себе си и с хората които обичам. Силно препоръчвам на всички, които все още се колебаят и не са пробвали, да опитат. За мен това беше един много важен път на себеосъзнаване и приемане.

Гергана Щ.

* * *

Емпатичните срещи с Мими и с другите участници в тях ме накараха да надникна дълбоко в себе си и да бъда по-осъзната. Научих се да разбирам по-добре емоциите си и да зачитам нуждите си, да поставям и устоявам границите си, да разбирам другите по-добре и да постигам мир със себе си и с околните. Горещо препоръчвам да участвате в емпатична среща! Миме, благодаря ти!

Ана П.

* * *

Курсът по емпатия с Мария е подарък, който всеки човек би трябвало да си направи. Чрез него не само разбираме какво реално е емпатията, но и как да я прилагаме в ежедневието си и в общуването си с други хора. Мисля, че темите, които третира са общи за всички нас и е интересно как хора, които не се познават, имат толкова общи неща. Горещо препоръчвам курса на всички, които искат да надникнат дълбоко в себе си и да намерят отговори на въпроси, които са си задавали дълго време. Ще се учудите от резултатите!

Богдана К.

* * *

Съдбата ми направи подарък и ме срещна с Мими. В момент, когато имах нужда да разбера себе си и намеря своите сили. И курсът постави началото на едно пътешествие. Внесе светлина, когато се чувствах изгубена в тъмна гора. И още не съм се намерила, но вървя все по-уверено по все по-широк и осветен път.
Много интересно е как всеки влиза в срещите и разговорите със своите проблеми и взима за себе си това, от което има нужда в този момент. Затова курсът е ценен за всеки, независимо дали иска да постигне вътрешен мир, да добие увереност или да подобри общуването с околните.
Мими, благодаря ти от сърце!

Ирина Г.

* * *

Емпатия?… Емпатия! С удивителен знак звучи по-добре, защото без нея сме загубени. В това клише „забързаното ежедневие“ сме забравили, че сме стадни животни, а не самостоятелни индивиди. Слоновете помнят, но хората далеч не сме слонове. Ние убиваме с поглед, колим с думи и бесим с безочливост! Хора като Мария ни напомнят, че можем да сме повече като слоновете. Да тъжим за ближния, да пазим племето, да се обичаме… Да се поучим от стадните животни, за да станем хора. Благодаря на Мария, че ме научи да слушам и другите, дори когато ми е трудно! Благодаря и на другите, че бяха там за мен!
Молбата на Мария да оставя отзив за курса, в крайна сметка ме вдъхнови да напиша кратко стихотворение.
 
Обичам, когато сме стадо,
но не от овчите
и съм благодарна,
че има как.
И макар, че понякога трудно е…
Предпочитам да съм слон,
а не единак!
 
Благодаря, Мария!

Захарина Т.

* * *

Благодарен съм за възможността да усвоя емпатията при Мария, защото това предопредели бъдещото ми общуване с всеки. Мога смело да кажа, че тези умения подобриха личния ми живот и обърнаха фокуса ми към света. Беседите ни ми помогнаха да открия друга гледна точка и да прегърна заобикалящата ме среда, изпълнен с душевен мир, спокойствие и вяра в живота. Запознах се с прекрасни хора в курса. Всяка среща с Мария и участниците имаше терапевтичен ефект, с взаимно разбиране и подкрепа. Благодаря за преживяването! Подкрепям всеки един, който желае да стане част от този курс!

Георги Д.

* * *

Курсът по емпатия беше страхотен. Накара ме да разбера много неща и да се вгледам в себе си и хората около мен и това ми помогна за много неща, които преди съм игнорирала. Миме, ти си страхотна! 

Ивелина Ж.