Отвъд перфектния образ за себе си

„За Бога, не бъдете съвършени, но се опитвайте
с всички средства да бъдете пълноценни –
каквото и да би означавало това
във всеки конкретен случай.“

Карл Юнг

Отвъд перфектния образ за себе си

За силата на НЕсъвършенството

„Съвършенството принадлежи на боговете; завършеност или цялостност е най-многото, на което човешкото същество може да се надява. В търсенето на съвършенство, изолирайки или преувеличавайки части от себе си, ставаме невротици… Да се стремиш към съвършенство е да се отдалечаваш от живота или, което е по-лошо, да не влезеш в живота изобщо.“

Марион Удман

От малки израстваме с представата, че не сме достатъчни такива, каквито сме, и че не заслужаваме да бъдем обичани, ако не сме съвършени. Дълбоко в себе си обаче знаем, че не можем да бъдем съвършени, колкото и да ни се иска това и колкото и добре да правим дадено нещо. Колкото и да опитваме да сме „перфектни“ в някакво отношение, ние никога не успяваме да сме онази съвършена представа за себе си, която ни се иска да бъдем. И колкото повече се идентифицираме с дадена представа за себе си, толкова повече страдаме, защото виждаме, че не успяваме да я достигнем. Дори за някого да изглежда, че сме близо до нея, ние отвътре си знаем, че не сме толкова добри, и ни ужасява мисълта, че може и околните да го виждат. Като в приказката „Новите дрехи на царя“ – опитваме се да впечатляваме себе си и другите, но колкото и да се стараем, в крайна сметка виждаме голотата си. И ни е срам да признаем на глас, че сме голи и несъвършени, и живеем в страх, че може би и другите виждат какви сме в действителност.

Кой съм аз отвъд представата какъв трябва/искам да бъда?

С това събитие ви каня да надникнем вътре в себе си, да погледнем страховете, които ни тласкат към съвършенство, и да открием поне частица от онази истина, в която се крият силата и свободата ни. Защото не съвършеното се нуждае от любовта ни, а  несъвършеното… 

Съвършеното е прекалено лесно за обичане, но освен това то и не се нуждае от нищо, защото си има всичко. В действителност онова, което копнее за нашата истинска любов, е несъвършеното. Колкото и грижи да полагаме за себе си, докато не отворим сърцето си за своите слабости, ограничения и недостатъци – не бихме могли да живеем и частичка от желанието си да се обичаме. Най-удивителното за мен обаче е това, че в най-големите ни слабости се крие нашата най-голяма сила и когато успеем да ги прегърнем с любов и да ги приемем, те ни вливат обратно тази сила. И точно тогава според мен започва най-интересната и вълнуваща част от живота ни, защото ставаме автентични и позволяваме на творческата ни същност да се развихри и разгърне. А аз дълбоко вярвам, че всички ние сме дошли на земята, за да намерим своя уникален начин, по който да изживеем живота си; да сътворим живота си по свой образ и подобие, вместо по някакви безупречни стандарти.

Когато си мисля за добавената стойност, която има собственото ни несъвършенство в живота ни, винаги се сещам за кинцуги – японското изкуство, в което пукнатините на керамичните съдове се запълват със злато. Бях поразена, когато преди години научих за него, и изгледах с интерес няколко различни видеа, в които майстори поправяха съдове, които аз на тяхно място щях да изхвърля. Не можех да повярвам с какво търпение и любов те поправяха всеки съд, колкото и натрошен да беше той, и го превръщаха в уникално произведение на изкуството. Можеха просто да го изхвърлят, но те избираха да вложат от времето и енергията си в това да вдъхват нов живот, с още по-висока стойност. Именно това правят и пукнатините в нас, хората – придават ни уникалност и добавят стойност в нашия живот и в този на другите. Ако нямаме своите отличителни белези от рани и несъвършенства, ние не бихме могли да внесем нищо в този свят, което да не може да внесе всеки друг. За да бъде възможно това обаче, от нас се иска да запълваме пукнатините си с любов и да се откриваме с тях пред света, така че да може и другите да намират смелост и вдъхновение в себе си да правят същото със своите. 

Затова погледнете в себе си и:

  • Ако ви изтощава стремежът да правите нещата перфектно;

  • Ако се чувствате уморени да се опитвате да бъдете такива, каквито не сте;

  • Ако ви се иска да имате правото да грешите, да сте несъвършени и да живеете като себе си;

  • Ако ви се иска да можете да се приемате и обичате такъв, какъвто сте;

  • Ако ви се иска да знаете, че не сте сами по този път, че има и други, които живеят със същата болка –

Заповядайте на тази среща!

ПОВЕЧЕ ЗА СЪБИТИЕТО

Събитието е част от проекта  В търсене на Светлината. Може да се включите в групата към него, ако желаете.

Провежда се онлайн и е отворено за всеки, който иска да се докосне до красотата на собственото си несъвършенство и да се свърже със силата, която се крие в него.  

Срещата протича в емпатичен кръг, в който всеки от участниците споделя парченце от себе си с останалите. Иска се честност за нашите чувства и потребности, което означава да си позволим да сме уязвими. И макар да се плашим от това да сме „голи“ и „беззащитни“ пред другите, една такава защитена среда ни дава възможност да открием, че в уязвимостта се крие най-голямата ни сила. Защото най-силни сме, когато сме себе си, а сме себе си тогава, когато можем открито да кажем какво чувстваме и за какво копнее душата ни. 

ЗА ЕМПАТИЯТА

През готовността на другите да ни чуят, да чуят нашите чувства и потребности, ние чуваме по-ясно себе си. Когато някой ни слуша истински – без да ни осъжда, прекъсва или спори с нас, – ние достигаме до прозрения за себе си, до които не успяваме да достигнем сами в ежедневието си. Това е най-големият подарък на емпатичния кръг, но не е единственият. Другият негов подарък е скрит в това ние да слушаме истински другите. Правейки това, ние откриваме валидни и за себе си неща, които чрез самото слушане започват да се придвижват в положителна посока и за нас – към повече разбиране, приемане и лекота.

СРЕЩАТА СЕ ПРОВЕЖДА В ZOOM

Предоставям линк след записване с лично съобщение.
Продължителността на срещата е 3 часа (или повече, в зависимост от нуждите на групата).

Нова дата

19 ноември 2022 г.
от 15:00 ч. (българско време)

Условия

Местата са ограничени.
Само с предварително записване.

Цена

Безплатно  или
Срещу  дарение

Имате интерес?